KLANKONTSPANNING BIJ DEMENTIE

Heeft u beginnende dementie en merkt u
  • dat het soms een chaos in uw hoofd is?
  • dat het lastig is te accepteren dat u dementie heeft?
Bent u zorgmedewerkers en merkt u
  • dat het soms lastig is om te communiceren met mensen met dementie?
  • dat onbegrepen gedrag tot onrust leidt voor anderen?
  • dat douchen en aankleden bij mensen met dementie een strijd kan worden?

 

Klankontspanning kan hierin positief bijdragen,
zowel voor mensen met dementie als voor zorgmedewerkers.

In de beginfase van de dementie kan klankontspanning vooral ondersteunen om de ziekte te accepteren. Het lichaam ervaart deze ondersteuning als helend. Veel mensen ervaren ook dat het hoofd leeg is na een klankontspanning. Klankontspanning in een groep heeft meerwaarde omdat na afloop meestal spontaan een gesprek ontstaat over wat deelnemers ervaren hebben.

In de latere fase van de dementie, als communicatie lastiger wordt, is klankontspanning een goede manier om (woordeloos) contact te maken. De uitwerking van klank is vaak verrassend: klanken roepen herinneringen op, praters verstillen, verstilden maken contact en onrust maakt plaats voor rust en alertheid. Klankontspanning kan leiden tot meer contact, minder pijn en onbegrepen gedrag, beter eten en beter slapen. Hierdoor kan de dagelijkse verzorging soepeler verlopen en is er meer rust in de gezamenlijke huiskamer.

In het laatste stadium van de ziekte, als communicatie nog moeilijker wordt, is klankontspanning een van de weinige activiteiten waaraan mensen nog mee kunnen doen. Klankontspanning kan ook op bed worden gegeven en geleidelijk aan overgaan in stervensbegeleiding. De klanken zijn helpend om het leven los te kunnen laten.

Klank in zorginstellingen

Hoe werkt klankontspanning?

Klankontspanning wordt gegeven volgens de Soundfulness®-methode, en is in eerste instantie gericht op ontspanning. De klanken van akoestische instrumenten zoals trommel, klankschalen, ratels, rainstick, fluit en ook de stem vormen als het ware een klankbad. Via subtiele en empathische afstemming wordt op intuïtieve wijze contact gemaakt. Er wordt met de klanken een veld gecreëerd van therapeutische resonantie, dat harmoniserend en helend doorwerkt. Klankontspanning gaat over energie en trilling. Ons lichaam bestaat grotendeels uit water en de trilling van de klanken zet iets in beweging in het lichaam, op verschillende niveaus. Klankontspanning kan zowel in groepen als individueel worden gegeven.

De reportage in Skipr Magazine geeft een goed beeld van Ange’s klankwerk voor mensen met dementie in een zorginstelling. Lees hier het artikel.
Bekijk de video (gemaakt in samenwerking met Woonzorg Flevoland) om te zien en zelf te ervaren hoe klankontspanning werkt.

Aanbod in zorginstellingen

In zorginstellingen wordt klankontspanning zowel in groepen als individueel aangeboden. Voordeel van werken in een groep is dat ook sprake is van activering en interactie tussen de deelnemers. De klankontspanning wordt afgestemd op wat er op dat moment in de groep speelt. Voor sommige mensen is, bij voorbeeld vanwege onrust, een groep niet geschikt.
In een individuele klankontspanning kan specifieker worden afgestemd. Iedere reactie, hoe minimaal ook, is dan goed waarneembaar voor de klankwerker.

“Ik werk in de avonddienst. Ik kan het merken als er die dag klankontspanning is geweest, er is dan veel meer rust in de groep.”

Zorgmedewerker

“Ongelooflijk hoe makkelijk het was mevrouw M. te verzorgen. Ze was ontspannen, werkte mee en protesteerde niet bij het haren wassen.”

Zorgmedewerker die een cliënt na een klankontspanning douchte

“Ik kom op bezoek en het is alsof mijn man gewoon mijn man weer is. Ik vraag de verzorgende wat ze met hem gedaan hebben. Blijkt dat hij die dag een klankontspanning heeft gekregen.

Partner van iemand met dementie

Wilt u op uw locatie klankontspanning ervaren? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking (bel 06-81419920 of mail naar info@klankenruimte.nl).

Werkervaring klankontspanning in zorginstellingen

Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe

Woonzorg Flevoland

Herbergier

Zorgverlening Het Baken – Seewende

Beweging 3.0

Martha Flora

Harderwijk e.o.

Lelystad

Ermelo

Nunspeet

Amersfoort, Leusden, Nijkerk

Hilversum