OVER KLANK EN RUIMTE

Ange vertelt over zichzelf, over haar praktijk Klank en Ruimte, en waarom ze voor die naam heeft gekozen.

Waarom Klank en Ruimte?
Allereerst omdat klank en ruimte nauw met elkaar verweven zijn. Bij klankwerk gaat het om de afstemming tussen de mensen, de klankinstrumenten en de ruimte. Het is een wisselwerking. Ook bij mindfulness is ruimtebeleving essentieel.

Verder zijn Klank en Ruimte rode draden in mijn leven.
Klank: Als kleuter zong ik op de schommel alle liedjes die ik kende. Later leerde ik blokfluit en cello spelen en zong ik in diverse koren. Voor mezelf maakte ik vooral klanken: in de auto, op de fiets, onder de douche of tijdens een wandeling. Het is zo leuk dat muziek en klanken nu onderdeel uitmaken van mijn werk. Kerkmuziek, modern vocaal, close harmony, wereldmuziek, alles komt in mijn klanken terug.
Ruimte: Mijn vader was architect, daardoor hadden ruimte(beleving) en vormgeving al vroeg mijn interesse. Ik maakte het tot mijn vakgebied en werkte jarenlang als adviseur bij de bouw van verpleeghuizen. In de loop der tijd ging het mij steeds minder om ‘de stenen’ en meer om het welzijn van de bewoners. Dat vroeg om het maken van een omslag in mijn loopbaan. Die maakte ik nadat ik in 2009 geconfronteerd werd met sarcoïdose, in mijn geval een chronische ziekte.

Voor mensen met dementie en mantelzorgers

Sinds het volgen van de Soundfulness®-opleiding tot klankwerker (2012-2013) richt ik me specifiek op mensen met dementie en mantelzorgers. Het is fijn om nu met klank bij te dragen aan de kwaliteit van leven van mensen met dementie. Mijn werkervaring in de verpleeghuisbouw en mijn ervaring als mantelzorger voor mijn moeder en een vriendin (beide met dementie) hebben daarbij veel meerwaarde. 

Ik koos ook voor Klank en Ruimte omdat het gevoel van ruimte datgene is wat ik zowel door klank als door mindfulness ervaar. Ruimte die ik ook in de natuur voel en die me bij mezelf brengt. Het gevoel van vrijheid en mogelijkheden om – ondanks mijn beperkingen – vol te leven, en te doen wat in mijn hart leeft. Die ruimte heb ik sterk ervaren toen ik in 2012 na de ziekteperiode met sarcoïdose een pelgrimstocht maakte naar Santiago de Compostela. Tijdens een voorlichtingsavond over Soundfulness®, een week na thuiskomst bracht de oceandrum me meteen terug bij dat ruimtegevoel. Ik besloot ter plekke om klankwerker te worden. De klankopleiding was voor mij net zo helend als de pelgrimstocht.

De tweejarige opleiding Neuro-sensitieve Mindfulness aan de Academie voor Open Bewustzijn (2017-2019) was een logische vervolgstap, opnieuw een helende opleiding. De pelgrimstocht in 2019 was een goede manier om de opleiding te laten bezinken en de balans te hervinden na een periode waarin ik regelmatig over mijn grenzen ging. Na terugkomst ontwikkelde en implementeerde ik de thematische workshops voor mantelzorgers.

In 2024 zet ik een volgende stap op werkgebied door onder supervisie de mindfulness TANDEM-training te geven. Daarna ben ik gecertificeerd door de beroepsvereniging VVM en wordt de training door de meeste zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed.

Ange van Ommen